Τραχανόσουπα από το Xαμέζι

Το Xαμέζι είναι ένα χωριό της ανατολικής Κρήτης όπου, όπως και στο υπόλοιπο νησί, ο τραχανάς αποτελεί το βασικό συστατικό της παραδοσιακής κουζίνας. Είναι μια πολύ θρεπτική τροφή που συνδυάζει τα πολύτιμα συστατικά του αναποφλοίωτου σταριού  με το φρέσκο γάλα και τις σημαντικές βιταμίνες που περιέχει. Έτσι έχουμε σε μία συνταγή το σύνολο σχεδόν των θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται ο ανθρώπινος οργανισμός.

 

4 μερ., 235 θερμ., εκάστη

 

Υλικά

  • 200 γρ. τραχανάς
  • 8 φλιτζ. νερό
  • 1 φλιτζ. κολοκύθια τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 1 φλιτζ. καρότα τριμμένα στον τρίφτη του κρεμμυδιού
  • 1 πιπεριά κόκκινη χοντροκομμένη
  • 1 κουτ. σούπας λεμόνι (προαιρετικά)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φύλλα ρόκας για το γαρνίρισμα
  • 3 κουτ. σούπας πολτός λιαστής ντομάτας αραιωμένος σε 6 κουτ. σούπας νερό για το γαρνίρισμα

 

Εκτέλεση

 

  1. Βράζετε τον τραχανά με το νερό για 12 λεπτά. Προσθέτετε τα λαχανικά και βράζετε για επιπλέον 3 λεπτά. Αν η σούπα έχει πήξει πολύ, προσθέτετε λίγο νερό. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε το λάδι, το αλάτι, το πιπέρι και το λεμόνι.
  2. Γαρνίρετε τα πιάτα με φύλλα ρόκας και με τον αραιωμένο πολτό λιαστής ντομάτας.