Πώς θα φάμε τα Χριστούγεννα χωρίς να πάρουμε κιλά

Η αλήθεια είναι ότι οι μέρες των γιορτών μας προκαλούν να δοκιμάσουμε όχι μόνο «απαγορευμένες» γεύσεις αλλά και την αυτοπεποίθησή μας όσον αφορά τη σιλουέτα μας. Τα περιττά κιλά συνοδεύονται από… ενοχές του τύπου «πάλι το παράκανα», «θα βάλω λουκέτο στο ψυγείο», «από αύριο μόνο γιαουρτάκι».

 

Πράγματι η υπερκατανάλωση και οι λάθος συνδυασμοί τροφών προκαλούν ένα… βάρος. Μόνο που το να απαλλαχτούμε από ότι «περισσεύει» δεν είναι εποχιακό σπορ. Μια τέτοια επιπόλαια τακτική όχι μόνο δεν φέρνει μόνιμα αποτελέσματα αλλά, αντίθετα, είναι αιτία που σε βάθος χρόνου αυξάνει το σωματικό βάρος.

 

Έχει αποδειχθεί ότι διατροφικά προγράμματα για την απώλεια βάρους που βασίζονται σε θερμίδες και γραμμάρια ελάχιστα προσφέρουν σε όσους θέλουν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους προσεγγίζουν το ιδανικό βάρος. Η σύγχρονη αντίληψη για τις δίαιτες βασίζεται στην αλλαγή των διατροφικών συνηθειών, χωρίς να υποβαθμίζεται η καθημερινή γευστική απόλαυση. Αυτό στην Αμερική ονομάζεται «non diet approach to diet», δηλαδή σε απλά ελληνικά, προσέγγιση της δίαιτας χωρίς… δίαιτα και επιτυγχάνεται με ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο διατροφής μας, ειδικά στις συνήθεις περιπτώσει που εργαζόμαστε πολύ, κινούμαστε ελάχιστα αλλά δεν παύει να μας ενδιαφέρει η απόλαυση του φαγητού.

 

Ο συνδυασμός των γνώσεων της σύγχρονης διαιτολογίας μαζί με έξυπνες εφαρμογές, που βοηθούν όχι μόνο την απώλεια αλλά και τη διατήρηση του επιθυμητού βάρους, είναι η λύση για όσους ενδιαφέρονται να εγκαινιάσουν μια ουσιαστική αλλαγή για τον εαυτό τους.

 

Έτσι λοιπόν:

Μειώνουμε τα λιπαρά και τα χρησιμοποιούμε στην ωμή τους μορφή, ώστε τα μαγειρευτά φαγητά να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερο βούτυρο, μαργαρίνη ή λάδι, που μεταφράζονται σε εναπόθεση λίπους στον οργανισμό.

 

Συνοδεύουμε κάθε γεύμα με άφθονα πράσινα λαχανικά, ώστε να λαμβάνουμε άφθονες άπεπτες φυτικές ίνες κάθε φορά, που προκαλούν εύκολα αισθήματα κορεσμού και συμπαρασύρουν πολλά θρεπτικά συστατικά από το έντερο, τα οποία αλλιώς θα «επιβάρυναν» τις καμπύλες μας.

 

Τρώμε ημερησίως 3 κύρια γεύματα και 2 ενδιάμεσα για ισοκατανομή θερμίδων.

 

Στα μεσοδιαστήματα των γευμάτων καταναλώνουμε φρούτα, που περιέχουν άφθονη φρουκτόζη και καλύπτουν τις ανάγκες του οργανισμού μας για ζάχαρη και τις «λιγούρες» για κάτι γλυκό.

 

Προτιμούμε πάντα τροφές ολικής αλέσεως, αφού οι φυτικές ίνες που περιέχουν δεν αποθηκεύονται σε λίπος.

 

Ποτέ δεν συνδυάζουμε αλκοόλ με κάτι γλυκό. Ειδικά οι θερμίδες που προσλαμβάνουμε από τα αλκοολούχα ποτά αποθηκεύονται πάντα σε λίπος.

 

Τις γιορτές αλλά και σε διαστήματα που οι υπερβολές επισκέπτονται το πιάτο μας, καλό είναι η επόμενη μέρα να μας βρει να κάνουμε το ακριβώς αντίθετο. Η καλύτερη αποτοξίνωση είναι μενού με φρούτα, λαχανικά και άφθονο νερό.

 

Μάνος Καζαμίας B.sc. M.sc.

Διαιτολογος-Διατροφολογος