Σωστή Διατροφή για παιδιά

Από την πρώτη στιγμή που αποκτάμε ένα παιδί, αντιλαμβανόμαστε μια αλήθεια που για να τεκμηριωθεί χρειάστηκαν χρόνια μελέτης του ανθρώπινου σώματος και της βιοχημείας του, το ότι δηλαδή είμαστε ότι τρώμε. Στο νεογέννητο, στο παιδί ή ακόμα και στον έφηβο, κάθε νέο κύτταρο, κάθε ιστός που δημιουργείται ή αναπαράγεται έχει ως μοναδική πηγή δομικών συστατικών την τροφή.

 

Εύλογα, λοιπόν, συμπεραίνουμε ότι κάθε νέος οργανισμός που σχηματίζεται μέρα με τη μέρα εξαρτάται από την ποιότητα και τη θρεπτική αξία της τροφής που του προσφέρουμε. Όλο και περισσότερες σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι το είδος της διατροφής που επιλέγουμε για τα βρέφη και τα παιδιά μας έχει μόνιμες επιπτώσεις στη μετέπειτα εξέλιξη της υγείας τους.

 

Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες που ταλαιπωρούν τα παιδιά, και μειώνει τα περιστατικά της παχυσαρκίας, η οποία θεωρείται πλέον ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Άλλωστε θα πρέπει να θυμάστε ότι ένα παχύσαρκο παιδί πιθανότατα θα γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικος, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας του. Η παχυσαρκία είναι σύνδρομη ασθένεια με τουλάχιστον 16 σοβαρότατα νοσήματα που πλήττουν σήμερα το Δυτικό κόσμο –όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, τα κυκλοφορικά προβλήματα κ.ά.

 

Στο πρώτο μέρος του βιβλίου θα βρείτε όλες τις βασικές διατροφικές αρχές για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πρακτικές γνώσεις που αφορούν το καθημερινό τους διαιτολόγιο.

 

Στο δεύτερο μέρος θα μάθετε πώς θα εφαρμόσετε όλα αυτά στην πράξη με μια σειρά από συνταγές ειδικά φτιαγμένες για παιδιά, που όχι μόνο θα συμβάλουν στη σωστή τους ανάπτυξη, αλλά και θα τραβήξουν το ενδιαφέρον τους.

 

Βάλτε και τα ίδια τα παιδιά σας στο «παιχνίδι της διατροφής», δείχνοντάς τους ότι η νοστιμιά και η υγεία μπορούν να γίνουν πολύ καλές φίλες, που θα τα ακολουθήσουν σε όλη τους τη ζωή.

 

Αθήνα, 2006

ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ BSc.,MSc

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πανεπιστημίου του Λονδίνου