Η Μεσογειακή Δίαιτα στην Πράξη

Σύμφωνα με τη θεωρία της μνήμης των κυττάρων, η γνώση μεταφέρεται ανά τους αιώνες και έτσι η παράδοση αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς ποιοτικούς δείκτες της ιστορίας ενός λαού.

Όταν μάλιστα ασχοληθούμε με την παραδοσιακή διατροφή, τότε θα δούμε ότι η γνώση αυτή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες γύρω από τη Μεσόγειο, δημιουργώντας μια κουζίνα εξαιρετικά υγιεινή και πέρα για πέρα ανθρώπινη, αφού χρησιμοποιεί ό,τι χαρίζει απλόχερα η φύση, σε ισορροπία με τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης όμως είναι αλήθεια ότι η δυτικοποίηση του τρόπου ζωής κατάφερε τις τελευταίες δεκαετίες να αλλοτριώσει την παραδοσιακή διατροφή στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες που είχαν ταυτιστεί στο παρελθόν με τη Μεσογειακή Δίαιτα, και να ζημιώσει την υγεία των λαών αυτών.

 

Και έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου η επιστήμη πια απέδειξε ότι η επιστροφή στον πατροπαράδοτο τρόπο διατροφής των χωρών της Μεσογείου έχει άμεσα αποτελέσματα στο καλό επίπεδο της υγείας των λαών και εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής που όλοι επιθυμούν. Έτσι, ξεκίνησε διεθνώς μια επανεκπαίδευση των πληθυσμών σε αυτό που στις μέρες μας θεωρείται πρότυπο δίαιτας, ενώ με μελέτες αποδεικνύεται εμπεριστατωμένα το γιατί και το πώς η δίαιτα αυτή πρέπει να γίνει η ραχοκοκαλιά των ανθρώπινων διατροφικών συνηθειών, σε παγκόσμιο επίπεδο.

 

Σε αυτό το βιβλίο θα δούμε πώς όλη αυτή η πολύτιμη γνώση θα ξαναγίνει πράξη στην καθημερινότητά μας και ακόμη πώς θα προσαρμόσουμε τη Μεσογειακή Δίαιτα σε αυτά που σήμερα ονομάζουμε σύγχρονο τρόπο ζωής.

 

Αθήνα, Ιούλιος 2003

ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ BSc.,MSc

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πανεπιστημίου του Λονδίνου