Διαίτης Γλυκά / Γλυκιά ζωή

Όλα αυτά τα χρόνια που ασχολούμαι με ανθρώπους που έχουν προβλήματα βάρους ή είναι υγιείς και θέλουν να παραμείνουν υγιείς προσέχοντας τη διατροφή τους, το πρώτο πρόβλημα που συνήθως αντιμετωπίζω, όταν αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες, είναι η απουσία γλυκού. Ήταν, είναι και θα είναι το μόνιμο πρόβλημα κάθε διαιτολόγου στον πλανήτη. Και αυτό γιατί το γλυκό είναι πάντα συνυφασμένο με την καλοπέραση, τη χαρά, τη γιορτή, ακόμα και με την απλή κοινωνική επαφή. Αφήστε που η γλυκιά γεύση για πολλούς σημαίνει ευεξία, χαρούμενη διάθεση και εκτόνωση. Δεν είναι τυχαίο ότι οι καθημερινές μας εκφράσεις που έχουν να κάνουν με ευχάριστα συναισθήματα ταυτίζονται με το γλυκό. «Γλυκιά ζωή», «γλυκός άνθρωπος», «γλυκιά στιγμή» και άλλα.

 

Βιοχημικά, τα πράγματα είναι πολύ πιο πεζά. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος απλά χρειάζεται ζάχαρη, αφού είναι η μόνη τροφή που από τη φύση του είναι προορισμένος να χρησιμοποιεί για τις ανάγκες του και έτσι, ιδιαίτερα άνθρωποι που ασχολούνται με πνευματική εργασία, τη χρειάζονται καθημερινά στο διαιτολόγιό τους.

 

Βέβαια ζάχαρη προσφέρουν και τα φρούτα και μάλιστα εξαιρετικής ποιότητας φρουκτόζη, αλλά η διαφορά είναι στη γεύση και το άμεσο αποτέλεσμα. Βλέπετε, η απλή ζάχαρη των γλυκισμάτων περνά απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος και το μήνυμα στον εγκέφαλο φτάνει ακαριαία ότι «όλα είναι εντάξει». Αυτό σημαίνει ηρεμία συναισθημάτων και για πολλούς ανθρώπους ευεξία.

 

Όπως και να έχει, το πρόβλημα παραμένει. Πώς θα χωρέσει το γλυκό με τις υπερβολικές θερμίδες και τα λιπαρά του στο διαιτολόγιο ενός σύγχρονου ανθρώπου, που κινείται και γυμνάζεται ελάχιστα και κατά πάσα πιθανότητα θέλει να χάσει και κάποια κιλά;

 

Η πρόκληση, οφείλω να πω, ήταν μεγάλη. Και μάλιστα για έναν άνθρωπο που καλείται καθημερινά να δώσει λύσεις σε διατροφικά προβλήματα, ώστε όσοι ακολουθούν κάποιο πρόγραμμα να μη στερηθούν ή να μην νιώσουν ότι καταπιέζονται. Η συνάντησή μου με τον Στέλιο, που ξέρει τόσο καλά να χειρίζεται τα υλικά της ζαχαροπλαστικής, ήταν καταλυτική.

 

Ξεκινήσαμε να βρούμε λύσεις για να ξορκίσουμε τη ζάχαρη και τα λιπαρά, που, ενώ δίνουν εξαιρετική γεύση στα γλυκά που όλοι γνωρίζουμε, ταυτόχρονα έχουν και πολλές θερμίδες. Και το πείραμα πέτυχε. Το πάντρεμα των λίγων θερμίδων με υλικά που δίνουν υπέροχη γεύση μάς αντάμειψε με μια σειρά συνταγές για «γλυκατζήδες» με καλό γούστο, που όμως θέλουν να παραμείνουν υγιείς. Σας τις παρουσιάζουμε, λοιπόν, στο βιβλίο αυτό, με πολλή χαρά γιατί πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν πολλούς από εσάς να βελτιώσετε την καθημερινή σας διατροφή, χωρίς να μειώσετε την απόλαυση της «γλυκιάς ζωής».

 

 

ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ BSc.,MSc

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πανεπιστημίου του Λονδίνου