52 Συνταγές Υγείας

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής επιβάλει μια αναθεώρηση του τρόπου διατροφής, αφού για το σημερινό άνθρωπο έχουν αλλάξει τελείως οι παράγοντες που οριοθετούν το καθημερινό του διαιτολόγιο. Έτσι, σήμερα η τροφή δεν καταναλώνεται απλά για λόγους επιβίωσης, αλλά και για απόλαυση, ενώ η καθημερινότητα ανάγκασε ολόκληρους πληθυσμούς να εργάζονται ασταμάτητα πολλές ώρες της ημέρας, χάνοντας σημαντικότατα γεύματα του καθημερινού διαιτολογίου όπως το πρωϊνό και συγκεντρώνοντας τις περισσότερες θερμίδες της ημέρας στο βραδινό γεύμα.

 

Παράλληλα ο σύγχρονος άνθρωπος που εργάζεται καθημερινά και σε ολοένα λιγότερες χειρωνακτικές εργασίες κινείται ελάχιστα, αφού μετακινείται με κάποιο μέσο μεταφοράς και γυμνάζεται σχεδόν καθόλου, μειώνοντας στο ελάχιστο τις θερμιδικές ανάγκες του οργανισμού του κάθε μέρα.

 

Όλα αυτά μαζί, σε συνδυασμό με τη Δυτικοποίηση του τρόπου Διατροφής μας, που σημαίνει μεγάλη αύξηση των λιπαρών τροφών, του γρήγορου φαγητού και των πολλών συντηρητικών με αντίστοιχη μείωση στην κατανάλωση φρέσκων φρούτων και λαχανικών, καθώς και προϊόντων ολικής αλέσεως, έφερε προβλήματα, όπως η παχυσαρκία, στο προσκήνιο δημιουργώντας ένα πρόβλημα που τείνει να λάβει διαστάσεις επιδημίας.

 

Η παχυσαρκία πλέον θεωρείται επίσημα ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ενώ έχει αποδειχθεί με μελέτες ανά τον κόσμο η άμεση σχέση της, σαν πρόδρομος κατάσταση, για δεκαέξι τουλάχιστον από τις σημαντικότερες ασθένειες που μαστίζουν το Δυτικό κόσμο, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης, η υπερλιπιδαιμίες, τα εγκεφαλικά κ.ά.

 

Υπάρχει λοιπόν η ανάγκη, όσο ποτέ άλλοτε, για μια στροφή σε παραδοσιακότερους τρόπους διατροφής που στη χώρα μας υπήρξαν κοινή γνώση, αφού εδώ γεννήθηκε το πρότυπο Δίαιτας, όπως θεωρείται στις μέρες μας, η Μεσογειακή Δίαιτα.

 

Στο βιβλίο αυτό θα βρείτε μια σειρά από συνταγές που περιέχουν όλες τις αρχές της υγιεινής διατροφής που θα πρέπει να ακολουθούμε σήμερα όπως τα χαμηλά λιπαρά, κυρίως από ελαιόλαδο, υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνες, δημητριακά ολικής άλεσης, καθώς και πολλά φρούτα και λαχανικά, ώστε να επανακτήσουμε ένα καλό επίπεδο υγείας όπως επιθυμούμε. Ταυτόχρονα όμως έχουν προσεχθεί ιδιαίτερα οι θερμίδες των συνταγών αυτών, ώστε η απόλαυση στη γεύση να μην ταυτίζεται με υψηλή θερμιδική πρόσληψη που θα οδηγήσει σε περιττά κιλά, ενώ οι συνταγές είναι ιδιαίτερα εύκολες και γρήγορες στην παρασκευή τους, ώστε να μπορούν να ενταχθούν στη καθημερινότητα ενός σύγχρονου ανθρώπου που θέλει να φροντίσει τη διατροφή του, χωρίς να στερηθεί καθόλου τις γευστικές απολαύσεις.

 

 

Αθήνα, 29/3/2003

ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ BSc.,MSc

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Πανεπιστημίου του Λονδίνου