Skip to content

kazamias.com.gr - Καζαμίας - Διαιτολόγος - Διατροφή - Δίαιτα

Μεσογειακή Διαίτα

MESOGEIAKH DIET.jpgΗ Μεσογειακή Δίαιτα στην Πράξη

Πρόλογος

Σύμφωνα με τη θεωρία της μνήμης των κυττάρων, η γνώση μεταφέρεται ανά τους αιώνες και έτσι η παράδοση αποτελεί έναν από τους πιο ισχυρούς ποιοτικούς δείκτες της ιστορίας ενός λαού.
Όταν μάλιστα ασχοληθούμε με την παραδοσιακή διατροφή, τότε θα δούμε ότι η γνώση αυτή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά εδώ και αιώνες γύρω από την Μεσόγειο, δημιουργώντας μια κουζίνα εξαιρετικά υγιεινή και πέρα για πέρα ανθρώπινη αφού χρησιμοποιεί ό,τι χαρίζει απλόχερα η φύση σε ισορροπία με τον ανθρώπινο οργανισμό.
Επίσης όμως είναι η αλήθεια ότι η δυτικοποίηση του τρόπου ζωής κατάφερε τις τελευταίες δεκαετίες να αλλοτροιώσει την παραδοσιακή διατροφή στη χώρα μας, όπως και σε άλλες χώρες που είχαν ταυτιστεί στο παρελθόν με τη Μεσογειακή Δίαιτα, και να ζημιώσει την υγεία των λαών αυτών.
Και έτσι φτάνουμε στο σήμερα, όπου η επιστήμη πια απέδειξε ότι η επιστροφή στον πατροπαράδοτο τρόπο διατροφής των χωρών της Μεσογείου έχει άμεσα αποτελέσματα στο καλό επίπεδο της υγείας των λαών και εξασφαλίζει την ποιότητα ζωής που όλοι επιθυμούν. Έτσι, ξεκίνησε διεθνώς μια επανεκπαίδευση των πληθυσμών σε αυτό που στις μέρες μας θεωρείται πρότυπο δίαιτας, ενώ με μελέτες αποδεικνύεται εμπεριστατωμένα το γιατί και το πως η δίαιτα αυτή πρέπει να γίνει η ραχοκοκκαλιά των ανθρώπινων διατροφικών συνηθειών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σε αυτό το βιβλίο θα δούμε πως όλη αυτή η πολύτιμη γνώση θα ξαναγίνει πράξη στην καθημερινότητά μας και ακόμη πως θα προσαρμόσουμε τη Μεσογειακή Δίαιτα σε αυτά που σήμερα ονομάζουμε σύγχρονο τρόπο ζωής.  

Αθήνα, Ιούλιος 2003
ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ B.sc.,M.sc
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Διαβάστε περισσότερα...
 
Εγκυμοσύνη και Διατροφή

EGIMOSINH.jpg ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ & ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Το γεγονός ότι κρατάτε στα χέρια σας αυτό το βιβλίο σημαίνει ότι είτε σκέφτεστε να μείνετε έγκυος είτε βρίσκεστε ήδη σε κάποια φάση της εγκυμοσύνης σας. Ίσως ήδη νιώθετε κάποιες ναυτίες ή έχετε βουλιμικές τάσεις και κατά πάσα πιθανότητα, για πρώτη φορά στη ζωή σας, αναρωτιέστε αν η διατροφή σας είναι η σωστή.
Όπως και να ‘χει όμως η παρούσα κατάσταση, αυτό που θα σας βοηθούσε περισσότερο είναι να κατανοήσετε  γιατί το σώμα αλλάζει, γιατί έχει ιδιαίτερες ανάγκες και να γνωρίσετε  ποιες είναι οι ανάγκες αυτές, ώστε να μη γίνουν λάθη και επιλογές που θα δμιουργήσουν προβλήματα στην εγκυμοσύνη σας.
Αυτό το βιβλίο δίνει συμβουλές  διατροφής σε όλες τις γυναίκες που θα βρίσκονται σε κάποιο στάδιο της εγκυμοσύνης τους. Εκείνες όμως οφείλουν να αντιληφθούν ότι οι διαφοροποιήσεις στις διατροφικές τους συνήθειες δεν πρέπει να είναι τόσο ποσοτικές όσο ποιοτικές και ότι οι βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής, που για πολλούς ανθρώπους αποτελούν απλώς επιλογή, γι’ αυτές συνιστούν απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιή εγκυμοσύνη.
Θα δείτε, λοιπόν, κι εσείς ότι, με τις κατάλληλες συμβουλές, τη σωστή ενημέρωση και την καλή σας διάθεση, η εγκυμοσύνη θα είναι μια περίοδος γεμάτη ευχάριστες αναμνήσεις και ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Αθήνα, 29/3/2003
ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ B.sc.,M.sc
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος
Πανεπιστημίου του Λονδίνου

Διαβάστε περισσότερα...
 
Διατροφή για παιδιά

DIATROFI GIA PAIDIA.jpgΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

 Από την πρώτη στιγμή που αποκτάμε ένα παιδί αντιλαμβανόμαστε μια αλήθεια που για να τεκμηριωθεί χρειάστηκαν χρόνια μελέτης του ανθρώπινου σώματος και της βιοχημείας του, το ότι δηλαδή είμαστε ότι τρώμε. Στο νεογέννητο, στο παιδί ή ακόμα και στον έφηβο, κάθε νέο κύτταρο, κάθε ιστός που δημιουργείται ή αναπαράγεται έχει ως μοναδική πηγή δομικών συστατικών την τροφή.
 Εύλογα, λοιπόν, συμπαιρένουμε ότι κάθε νέος οργανισμός που σχηματίζεται μέρα με τη μέρα εξαρτάται από την ποιότητα και τη θρεπτική αξία της τροφής που του προσφέρουμε. Όλο και περισσότερες σύγχρονες μελέτες αποδεικνύουν ότι το είδος της διατροφής που επιλέγουμε για τα βρέφη και τα παιδιά μας έχει μόνιμες επιπτώσεις στη μετέπειτα εξέλιξη της υγιείας τους.
 Έτσι, σήμερα γνωρίζουμε ότι η σωστή διατροφή ενισχύει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ασθένειες που ταλαιπωρούν τα παιδιά, και μειώνει τα περιστατικά της παχυσαρκίας, η οποία θεωρείται πλέον ασθένεια από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Άλλωστε θα πρέπει να θυμάστε ότι ένα παχύσαρκο παιδί πιθανότατα θα γίνει ένας παχύσαρκος ενήλικος, με όλα όσα αυτό συνεπάγεται για την εξέλιξη της υγείας του. Η παχυσαρκία είναι σύνδρομη ασθένεια με τουλάχιστον 16 σοβαρότατα νοσήματα που πλήττουν σήμερα το Δυτικλό κόσμο – όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο διαβήτης, η οστεοπόρωση, ο καρκίνος, τα κυκλοφορικά προβλήματα κ.ά.
 Στο πρώτο μέρος του βιβλίου θα βρείτε όλες τις βασικές διατροφικές αρχές για τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στις πρακτικές γνώσεις που αφορούν το καθημερινό τους διαιτολόγιο.
  Στο δεύτερο μέρος θα μάθετε πως θα εφαρμόσετε όλα αυτά στην πράξη με μια σειρά από συνταγές ειδικά φτιαγμένες για παιδιά, που όχι μόνο θα συμβάλουν στη σωστή τους ανάπτυξη αλλά και θα τραβήξουν το ενδιαφέρον τους.
 Βάλτε και τα ίδια τα παιδιά σας στο «παιχνίδι της διατροφής», δείχνοντάς τους ότι η νοστιμιά και η υγεία μπορούν να γίνουν πολύ καλές φίλες, που θα τα ακολουθήσουν σε όλη τους τη ζωή.


Αθήνα, 2006              
ΜΑΝΟΣ ΚΑΖΑΜΙΑΣ B.sc.,M.sc 

Διαβάστε περισσότερα...
 

Συνεργασίες

pizza_hut-s.gif


fresh.jpg

fish.png
facebook_128x128.png

Είσοδος Μελών


Ξεχάσατε τον κωδικό σας;